per
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مجله آبزیان دریای خزر
2018-07-23
3
تابستان97
1
12
116916
بررسی فراوانی و پراکنش شانه دار Mnemiopsis leidyi در جنوب غربی دریای خزر (سواحل لیسار، بندرانزلی و سفیدرود)
سیامک باقری
sia_bagheri@yahoo.com
1
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی
Mnemiopsis leidyi از طریق آب توازن کشتیها از دریای سیاه به دریای خزر در اواخر دهه 1990 انتقال شد، و اثرات منفی شدیدی در این اکوسیستم آبی گذاشت. در این مطالعه پراکنش زمانی و مکانی شانه دار در سه خط مطالعاتی لیسار، بندرانزلی و سفیدرود در اعماق 5، 10، 20 و 50 متر طی سالهای 1380 تا 1385 در سواحل جنوبی دریایخزر انجام گردید. بررسی ها نشان داد، حداکثر زی توده M. leidyi با میزان میانگین 805±1411 گرم در متر مربع در تابستان 1385 و حداقل زی توده شانه دار با میانگین 6/2 ± 3/3 گرم در متر مربع در زمستان 1380 بود. حداکثر زی توده M.leidyi در عمق 20 متر با میزان 1072 ± 1355 گرم در متر مربع در سال 1385 مشاهده شد و حداقل زی توده شانه دار در عمق 50 متر لایه عمقی (50-20) با میزان 9/16± 5/19 گرم در متر مربع بود. افراد جوان با اندازه طولی کوچکتر از 5 میلیمترحدود 90 درصد فراوانی جمعیت M.leidyi را بخود اختصاص داد. بزرگترین طولشانه دار صید شده 70 میلی متر بود. حداکثر زی توده در سفیدرود با میانگین 354 ± 461 گرم در متر مربع و حداقلدر ناحیه بندرانزلی با میانگین 205 ± 245 گرم در متر مربع مشاهده شد. تغییرات دمای آب و شوری عامل بسیار مهم در نوسانات فراوانی، زیتوده و گروههای طولی شانه دار در فصول و اعماق مختلف در سواحل جنوب غربی دریای خزر بوده است.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_116916_bf8a579bc05cc9c28626312de32f153c.pdf
شانه دار
فراوانی
زیتوده
دمای آب
دریای خزر
per
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مجله آبزیان دریای خزر
2018-08-21
3
تابستان97
13
20
116917
ترکیب طولی صید ماهی سفید در زمان تاریکی و روشنایی
غلامرضا دریانبرد
daryanabard@yahoo.com
1
حسن فضلی
hn_fazli@yahoo.com
2
فرامرز باقرزاده
faramarz.afroozi@gmail.com
3
حسین طالشیان
taleshiyan@yahoo.com
4
کارشناس ارشد بخش بیولوژی و ارزیابی ذخایر
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
صید و بهرهبرداری از ماهیان استخوانی از گذشتههای دور تاکنون در آبهای ایرانی دریای خزر انجام میشود و هم اکنون بالغ بر 10 هزار نفر صیاد در قالب شرکتهای تعاونی صیادی و به روش پره ساحلی در شش ماهه دوم سال به شغل صیادی مشغولند. در بین ماهیان استخوانی ماهی سفید مهمترین و اقتصادیترین گونه بوده و صید عمده آن از نیمه دوم بهمن ماه تا فروردین سال بعد میباشد. بررسی ترکیب طولی صید این ماهی نشان میدهد که در زمان تاریکی، بهرهبرداری از ذخایر جوان بشدت افزایش مییابد و بر فراوانی ماهیان نابالغ و کوچکتر از اندازه استاندارد افزوده میشود. بطوریکه در سال بهرهبرداری 97ـ1396 در استان مازندران فراوانی ماهیان غیراستاندارد در زمان تاریکی و روشنایی صید بهترتیب 4/76 و 1/52 درصد محاسبه شد. با اجتناب از فعالیت صیادی در زمان تاریکی صید و محدود کردن زمان صید در تاریکی، از فشار صید بر ذخایر ماهی سفید کاسته میشود. این مهم به اصلاع رسانی مناسب و فرهنگ سازی در بین جامعه بهرهبردار نیاز دارد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_116917_7ba95afbbfb3957dc00651e34f6bb0d1.pdf
دریای خزر
ماهی سفید
ترکیب طولی
ماهیان نابالغ
صید در تاریکی و روشنایی
per
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مجله آبزیان دریای خزر
2018-09-12
3
تابستان97
21
32
117080
شکوفایی ماکروجلبک (Cladophora glomerata) در سواحل ایرانی دریای خزر در سال 1397
آسیه مخلوق
asieh_makhlough@yahoo.com
1
حسن نصراله زاده ساروی
hnsaravi@gmail.com
2
محمد علی افرائی بندپی
mafraei1965@gmail.com
3
ابوالقاسم روحی
roohi_ark@yahoo.com
4
غلامرضا دریانبرد
daryanabard@gmail.com
5
فریبا واحدی
fariba_vahedi@yahoo.com
6
کارشناس/تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
عضو هئیت علمی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مدیر گروه زیستی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
کارشناس ارشد ارزیابی ذخایر
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
ماکروجلبکها بعنوان تولیدکنندگان اولیه در انتقال انرژی به سطوح بالاتر زنجیره غذایی نقش مهمی دارند. در تابستان 1397 شکوفایی ماکروجلبک در سواحل مختلف حوزه ایرانی دریای خزر گزارش شد. تحقیق حاضر به منظور شناسایی این ماکروجلبک صورت گرفت. بر اساس مشاهدات میکروسکوپی نمونههای جمعآوری شده، عمدتاً شامل ماکروجلبک کلادوفورا گلومراتا (Cladophora glomerata) از شاخه کلروفیتا بودند. این ماکروجلبک، بومی دریای خزر و دارای پتانسیل رشد در اکوسیستمهای آب شیرین و بسیاری از سواحل سراسر جهان است. افزایش دما و افزایش دسترسی به مواد مغذی و نور از مهم ترین عوامل افزایش سریع این ماکروجلبک در تابستان بیان شده است. این امر تغییرات شدیدی را بر جوامع جلبکی، خصوصیات زیستگاهی و جانوران مرتبط تحمیل می کند. کاهش ورود فسفر (بخصوص از منابع نقطهای و مشخص) به اکوسیستم از موثرترین روش های کنترل و کاهش زیتوده Cladophora glomerata می باشد. البته وجود منابع داخلی مواد مغذی و افزایش سطوح سخت (منشا طبیعی/ انسان ساخت) سبب بازگشت شکوفایی این ماکروجلبک میشود. آزمایشات فیزیکوشیمیایی آب در محل شکوفایی این ماکروجلبک نشان داد که میزان نیتروژن کل افزایش چشمگیری نسبت به داده های پیشین داشته است. ارائه برنامه های مدیریتی سواحل نیازمند نمونه برداری بیشتر و تولید داده های علمی به منظور مدیریت مشکلات زیست محیطی و نیز کنترل چرخه انرژی نامطلوب در اکوسیستم دریای خزر میباشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117080_d18ceb88c9ba1cdd2c749a766ee58c19.pdf
ماکروجلبک
کلادوفورا
شکوفایی
دریای خزر
ایران
per
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مجله آبزیان دریای خزر
2018-09-23
3
تابستان97
33
44
117289
استفاده از پروتئین آبکافت شده امعا و احشاء ماهی تون هوور (Thunnus tonggol) بعنوان محیط کشت پایه برخی از باکتری های بیماری زا در ماهی
رضا صفری
safari1351@gmail.com
1
مرجانه علی نژاد
marjane_alinejhad@yahoo.com
2
فهیمه حبیبی کوتنایی
fahimeh.habibi45@gmail.com
3
مژگان علی نژاد
mojgan_alinejhad2000@yahoo.com
4
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج گشاورزی، ساری، ایران
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، تربیت مدرس نور ، ایران
مسئول آزمایشگاه دانشگاه پیام نور مرکز ساری
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
امعا و احشاء ماهی تون هوور (Thunnus tonggol) با استفاده از آنزیم آلکالاز در دماها (50 ،5/57 و 65 درجه سانتیگراد) و pHهای مختلف (8 و 25/8) آبکافت شد. نمونه های آبکافت شده، بعنوان جایگزین پپتون تجاری در محیط کشت Tryptic Soy Broth (TSB) جهت ارزیابی میزان رشد باکتریهای Vibrio anguillarum ، Aeromonas salmonicida و Streptococcus iniae مورد استفاده قرار گرفتند. بیشترین و کمترین مقدار پروتئین، بترتیب مربوط به نمونه های آبکافت شده تحت دمای 5/57 و 50 درجه سانتیگراد و 8= pH بود. میزان رشد باکتریایی در محیط های کشت حاوی پروتئین آبکافت شده در مقایسه با محیط کشت TSB بیشتر بود. بطورکلی بالاترین درصد رشد برای سه گونه از باکتری ها مربوط به محیط کشت تهیه شده از پروتئین آبکافت شده در دمای 5/57 و 25/8= pH بود. نتیجه گیری کلی این مطالعه نشان دهنده آن است که امعاء و احشاء ماهی تون هوور ، بعنوان منبع پروتئین ارزان قیمت، قابلیت جایگزینی با پپتون های تجاری در فرمولاسیون محیط های کشت باکتریایی را دارا می باشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117289_b98264fb828bd05a8ffecb1f9218308e.pdf
ماهی تون هوور
پروتئین آبکافت شده
ibrio anguillarum
Aeromonas salmonicida
Streptococcus iniae
per
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مجله آبزیان دریای خزر
2018-08-23
3
تابستان97
45
54
117458
مروری بر شرایط بهینهی تکثیر و پرورش زالوهای طبی(.Hirudo spp)
محمد سوداگر
sudagar_m@yahoo.com
1
پگاه کلاته جاری
pegah_kalatehjari@yahoo.com
2
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان- دانشکده شیلات و محیط زیست - گروه تکثیر وپرورش آبزیان
زالوهای طبی گونههای بسیاری از جنس Hirudo هستند که به دلیل کاربرد گستردهای که در پزشکی، داروسازی و مطالعات علمی دارند، مورد توجه زیادی قرار گرفتهاند.شرایط فیزیکوشیمایی آب محیط پرورش و تغذیه زالوها اساسی ترین بخش در تکثیر و پرورش بهینه این گونه آبزی به شمار می رود. از جمله شرایط مناسب تکثیر و پرورش زالوهای طبی می توان به دمای مناسب آب، تغذیه و مراقبتهای پس از آن اشاره نمود، به طوری که دمای مناسب آب در مزارع زالو بین 20 تا ϲ˚28 گزارش شدهاست. تغذیه با استفاده از خون تازه گاو، گوسفند، بز، شتر و... با دمای ϲ˚37 انجام میشود. بدلیل پدیدهی همجنس خواری جداسازی زالو های سیر و گرسنه پس از تغذیه امری ضروری است. در شرایط پرورشی مناسب، زالوها در 5/9 ماهگی بالغ و هر زالو بین 1 تا 7 عدد کوکون تولید و تعداد لارو در هر کوکون بین 3 تا 30 متغیر می باشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117458_3c765a891408459f9b5feaa63ed9a8ee.pdf
زالوها
طبی
تکثیر
پرورش
شرایط محیطی
per
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
مجله آبزیان دریای خزر
2018-10-27
3
تابستان97
55
62
117606
مطالعه سطح تروفیکی خلیج گرگان
کامران عقیلی
k_aghili33@yahoo.com
1
عباسعلی آقایی مقدم
aghaeifishery@gmail.com
2
سید محمود عقیلی
maghili272@gmail.com
3
عضوهیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور- معاون برنامه ریزی و پشتیبانی مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی گرگان
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور- رییس مرکز تحقیقات ذخایرآبزیان آبهای داخلی گرگان
کارشناس محقق موسسه تحقیقا ت علوم شیلاتی کشور.ریس برنامه ریزی و فناوری اطلاعات مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی-گرگان
شناخت سطح تروفیکی اکوسیستم اهمیت زیادی در ارزیابی توان تولید و شناخت شرایط زیست طبیعی آن دارد. لذا تحقیق حاضر به منظور بررسی وضعیت تروفیکی خلیج گرگان، از فروردین تا اسفند 1395 در 19 ایستگاه صورت گرفت. با توجه به نقشه های تهیه شده از عمق و بستر خلیج، سطح و حجم کنونی خلیج گرگان به ترتیب 466 کیلومتر مربع و 905.33 میلیون متر مکعب محاسبه گردید. در این مطالعه تعیین سطح تروفیکی بر اساس میزان، فسفات کل و نیتروژن معدنی صورت گرفت. دامنه تغییرات فسفر کل (µg/l) از حداقل 37 در اسفند ماه تا حداکثر 65 در اردیبهشت و میزان میانگین سالانه آن معادل 53 تعیین گردید. وضعیت تروفی خلیج گرگان با توجه به میزان میانگین سالانه فسفر کل، در محدوده یوتروف قرار گرفت. میانگین نیتروژن معدنی (µM) 16 بدستآمد که سطح تروفیکی خلیج گرگان را در طبقه مزوتروف متمایل به یوتروف قرار میدهد. به اینترتیب، کنترل و مدیریت زمین های کشاورزی حوضه خلیج گرگان، بمنظور کاهش سرعت انتقال وضعیت مزوتروف به یوتروف/ هایپرتروف، در این خلیج ضروری میباشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117606_4780d241b7dbf5e973bb45dbc012fa90.pdf
سطح تروفیکی
فسفر کل
نیتروژن معدنی
خلیج گرگان
دریای خزر