ORIGINAL_ARTICLE
بررسی فراوانی و پراکنش شانه دار Mnemiopsis leidyi در جنوب غربی دریای خزر (سواحل لیسار، بندرانزلی و سفیدرود)
Mnemiopsis leidyi از طریق آب توازن کشتیها از دریای سیاه به دریای خزر در اواخر دهه 1990 انتقال شد، و اثرات منفی شدیدی در این اکوسیستم آبی گذاشت. در این مطالعه پراکنش زمانی و مکانی شانه دار در سه خط مطالعاتی لیسار، بندرانزلی و سفیدرود در اعماق 5، 10، 20 و 50 متر طی سالهای 1380 تا 1385 در سواحل جنوبی دریایخزر انجام گردید. بررسی ها نشان داد، حداکثر زی توده M. leidyi با میزان میانگین 805±1411 گرم در متر مربع در تابستان 1385 و حداقل زی توده شانه دار با میانگین 6/2 ± 3/3 گرم در متر مربع در زمستان 1380 بود. حداکثر زی توده M.leidyi در عمق 20 متر با میزان 1072 ± 1355 گرم در متر مربع در سال 1385 مشاهده شد و حداقل زی توده شانه دار در عمق 50 متر لایه عمقی (50-20) با میزان 9/16± 5/19 گرم در متر مربع بود. افراد جوان با اندازه طولی کوچکتر از 5 میلیمترحدود 90 درصد فراوانی جمعیت M.leidyi را بخود اختصاص داد. بزرگترین طولشانه دار صید شده 70 میلی متر بود. حداکثر زی توده در سفیدرود با میانگین 354 ± 461 گرم در متر مربع و حداقلدر ناحیه بندرانزلی با میانگین 205 ± 245 گرم در متر مربع مشاهده شد. تغییرات دمای آب و شوری عامل بسیار مهم در نوسانات فراوانی، زیتوده و گروههای طولی شانه دار در فصول و اعماق مختلف در سواحل جنوب غربی دریای خزر بوده است.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_116916_bf8a579bc05cc9c28626312de32f153c.pdf
2018-07-23
1
12
شانه دار
فراوانی
زیتوده
دمای آب
دریای خزر
سیامک
باقری
sia_bagheri@yahoo.com
1
پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ترکیب طولی صید ماهی سفید در زمان تاریکی و روشنایی
صید و بهرهبرداری از ماهیان استخوانی از گذشتههای دور تاکنون در آبهای ایرانی دریای خزر انجام میشود و هم اکنون بالغ بر 10 هزار نفر صیاد در قالب شرکتهای تعاونی صیادی و به روش پره ساحلی در شش ماهه دوم سال به شغل صیادی مشغولند. در بین ماهیان استخوانی ماهی سفید مهمترین و اقتصادیترین گونه بوده و صید عمده آن از نیمه دوم بهمن ماه تا فروردین سال بعد میباشد. بررسی ترکیب طولی صید این ماهی نشان میدهد که در زمان تاریکی، بهرهبرداری از ذخایر جوان بشدت افزایش مییابد و بر فراوانی ماهیان نابالغ و کوچکتر از اندازه استاندارد افزوده میشود. بطوریکه در سال بهرهبرداری 97ـ1396 در استان مازندران فراوانی ماهیان غیراستاندارد در زمان تاریکی و روشنایی صید بهترتیب 4/76 و 1/52 درصد محاسبه شد. با اجتناب از فعالیت صیادی در زمان تاریکی صید و محدود کردن زمان صید در تاریکی، از فشار صید بر ذخایر ماهی سفید کاسته میشود. این مهم به اصلاع رسانی مناسب و فرهنگ سازی در بین جامعه بهرهبردار نیاز دارد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_116917_7ba95afbbfb3957dc00651e34f6bb0d1.pdf
2018-08-21
13
20
دریای خزر
ماهی سفید
ترکیب طولی
ماهیان نابالغ
صید در تاریکی و روشنایی
غلامرضا
دریانبرد
daryanabard@yahoo.com
1
کارشناس ارشد بخش بیولوژی و ارزیابی ذخایر
LEAD_AUTHOR
حسن
فضلی
hn_fazli@yahoo.com
2
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
فرامرز
باقرزاده
faramarz.afroozi@gmail.com
3
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
حسین
طالشیان
taleshiyan@yahoo.com
4
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
شکوفایی ماکروجلبک (Cladophora glomerata) در سواحل ایرانی دریای خزر در سال 1397
ماکروجلبکها بعنوان تولیدکنندگان اولیه در انتقال انرژی به سطوح بالاتر زنجیره غذایی نقش مهمی دارند. در تابستان 1397 شکوفایی ماکروجلبک در سواحل مختلف حوزه ایرانی دریای خزر گزارش شد. تحقیق حاضر به منظور شناسایی این ماکروجلبک صورت گرفت. بر اساس مشاهدات میکروسکوپی نمونههای جمعآوری شده، عمدتاً شامل ماکروجلبک کلادوفورا گلومراتا (Cladophora glomerata) از شاخه کلروفیتا بودند. این ماکروجلبک، بومی دریای خزر و دارای پتانسیل رشد در اکوسیستمهای آب شیرین و بسیاری از سواحل سراسر جهان است. افزایش دما و افزایش دسترسی به مواد مغذی و نور از مهم ترین عوامل افزایش سریع این ماکروجلبک در تابستان بیان شده است. این امر تغییرات شدیدی را بر جوامع جلبکی، خصوصیات زیستگاهی و جانوران مرتبط تحمیل می کند. کاهش ورود فسفر (بخصوص از منابع نقطهای و مشخص) به اکوسیستم از موثرترین روش های کنترل و کاهش زیتوده Cladophora glomerata می باشد. البته وجود منابع داخلی مواد مغذی و افزایش سطوح سخت (منشا طبیعی/ انسان ساخت) سبب بازگشت شکوفایی این ماکروجلبک میشود. آزمایشات فیزیکوشیمیایی آب در محل شکوفایی این ماکروجلبک نشان داد که میزان نیتروژن کل افزایش چشمگیری نسبت به داده های پیشین داشته است. ارائه برنامه های مدیریتی سواحل نیازمند نمونه برداری بیشتر و تولید داده های علمی به منظور مدیریت مشکلات زیست محیطی و نیز کنترل چرخه انرژی نامطلوب در اکوسیستم دریای خزر میباشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117080_d18ceb88c9ba1cdd2c749a766ee58c19.pdf
2018-09-12
21
32
ماکروجلبک
کلادوفورا
شکوفایی
دریای خزر
ایران
آسیه
مخلوق
asieh_makhlough@yahoo.com
1
کارشناس/تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی
AUTHOR
حسن
نصراله زاده ساروی
hnsaravi@gmail.com
2
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
LEAD_AUTHOR
محمد علی
افرائی بندپی
mafraei1965@gmail.com
3
عضو هئیت علمی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
ابوالقاسم
روحی
roohi_ark@yahoo.com
4
مدیر گروه زیستی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
غلامرضا
دریانبرد
daryanabard@gmail.com
5
کارشناس ارشد ارزیابی ذخایر
AUTHOR
فریبا
واحدی
fariba_vahedi@yahoo.com
6
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
استفاده از پروتئین آبکافت شده امعا و احشاء ماهی تون هوور (Thunnus tonggol) بعنوان محیط کشت پایه برخی از باکتری های بیماری زا در ماهی
امعا و احشاء ماهی تون هوور (Thunnus tonggol) با استفاده از آنزیم آلکالاز در دماها (50 ،5/57 و 65 درجه سانتیگراد) و pHهای مختلف (8 و 25/8) آبکافت شد. نمونه های آبکافت شده، بعنوان جایگزین پپتون تجاری در محیط کشت Tryptic Soy Broth (TSB) جهت ارزیابی میزان رشد باکتریهای Vibrio anguillarum ، Aeromonas salmonicida و Streptococcus iniae مورد استفاده قرار گرفتند. بیشترین و کمترین مقدار پروتئین، بترتیب مربوط به نمونه های آبکافت شده تحت دمای 5/57 و 50 درجه سانتیگراد و 8= pH بود. میزان رشد باکتریایی در محیط های کشت حاوی پروتئین آبکافت شده در مقایسه با محیط کشت TSB بیشتر بود. بطورکلی بالاترین درصد رشد برای سه گونه از باکتری ها مربوط به محیط کشت تهیه شده از پروتئین آبکافت شده در دمای 5/57 و 25/8= pH بود. نتیجه گیری کلی این مطالعه نشان دهنده آن است که امعاء و احشاء ماهی تون هوور ، بعنوان منبع پروتئین ارزان قیمت، قابلیت جایگزینی با پپتون های تجاری در فرمولاسیون محیط های کشت باکتریایی را دارا می باشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117289_b98264fb828bd05a8ffecb1f9218308e.pdf
2018-09-23
33
44
ماهی تون هوور
پروتئین آبکافت شده
ibrio anguillarum
Aeromonas salmonicida
Streptococcus iniae
رضا
صفری
safari1351@gmail.com
1
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج گشاورزی، ساری، ایران
LEAD_AUTHOR
مرجانه
علی نژاد
marjane_alinejhad@yahoo.com
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، تربیت مدرس نور ، ایران
AUTHOR
فهیمه
حبیبی کوتنایی
fahimeh.habibi45@gmail.com
3
مسئول آزمایشگاه دانشگاه پیام نور مرکز ساری
AUTHOR
مژگان
علی نژاد
mojgan_alinejhad2000@yahoo.com
4
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مروری بر شرایط بهینهی تکثیر و پرورش زالوهای طبی(.Hirudo spp)
زالوهای طبی گونههای بسیاری از جنس Hirudo هستند که به دلیل کاربرد گستردهای که در پزشکی، داروسازی و مطالعات علمی دارند، مورد توجه زیادی قرار گرفتهاند.شرایط فیزیکوشیمایی آب محیط پرورش و تغذیه زالوها اساسی ترین بخش در تکثیر و پرورش بهینه این گونه آبزی به شمار می رود. از جمله شرایط مناسب تکثیر و پرورش زالوهای طبی می توان به دمای مناسب آب، تغذیه و مراقبتهای پس از آن اشاره نمود، به طوری که دمای مناسب آب در مزارع زالو بین 20 تا ϲ˚28 گزارش شدهاست. تغذیه با استفاده از خون تازه گاو، گوسفند، بز، شتر و... با دمای ϲ˚37 انجام میشود. بدلیل پدیدهی همجنس خواری جداسازی زالو های سیر و گرسنه پس از تغذیه امری ضروری است. در شرایط پرورشی مناسب، زالوها در 5/9 ماهگی بالغ و هر زالو بین 1 تا 7 عدد کوکون تولید و تعداد لارو در هر کوکون بین 3 تا 30 متغیر می باشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117458_3c765a891408459f9b5feaa63ed9a8ee.pdf
2018-08-23
45
54
زالوها
طبی
تکثیر
پرورش
شرایط محیطی
محمد
سوداگر
sudagar_m@yahoo.com
1
عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
پگاه
کلاته جاری
pegah_kalatehjari@yahoo.com
2
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان- دانشکده شیلات و محیط زیست - گروه تکثیر وپرورش آبزیان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعه سطح تروفیکی خلیج گرگان
شناخت سطح تروفیکی اکوسیستم اهمیت زیادی در ارزیابی توان تولید و شناخت شرایط زیست طبیعی آن دارد. لذا تحقیق حاضر به منظور بررسی وضعیت تروفیکی خلیج گرگان، از فروردین تا اسفند 1395 در 19 ایستگاه صورت گرفت. با توجه به نقشه های تهیه شده از عمق و بستر خلیج، سطح و حجم کنونی خلیج گرگان به ترتیب 466 کیلومتر مربع و 905.33 میلیون متر مکعب محاسبه گردید. در این مطالعه تعیین سطح تروفیکی بر اساس میزان، فسفات کل و نیتروژن معدنی صورت گرفت. دامنه تغییرات فسفر کل (µg/l) از حداقل 37 در اسفند ماه تا حداکثر 65 در اردیبهشت و میزان میانگین سالانه آن معادل 53 تعیین گردید. وضعیت تروفی خلیج گرگان با توجه به میزان میانگین سالانه فسفر کل، در محدوده یوتروف قرار گرفت. میانگین نیتروژن معدنی (µM) 16 بدستآمد که سطح تروفیکی خلیج گرگان را در طبقه مزوتروف متمایل به یوتروف قرار میدهد. به اینترتیب، کنترل و مدیریت زمین های کشاورزی حوضه خلیج گرگان، بمنظور کاهش سرعت انتقال وضعیت مزوتروف به یوتروف/ هایپرتروف، در این خلیج ضروری میباشد.
https://fcsj.areeo.ac.ir/article_117606_4780d241b7dbf5e973bb45dbc012fa90.pdf
2018-10-27
55
62
سطح تروفیکی
فسفر کل
نیتروژن معدنی
خلیج گرگان
دریای خزر
کامران
عقیلی
k_aghili33@yahoo.com
1
عضوهیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور- معاون برنامه ریزی و پشتیبانی مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی گرگان
LEAD_AUTHOR
عباسعلی
آقایی مقدم
aghaeifishery@gmail.com
2
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور- رییس مرکز تحقیقات ذخایرآبزیان آبهای داخلی گرگان
AUTHOR
سید محمود
عقیلی
maghili272@gmail.com
3
کارشناس محقق موسسه تحقیقا ت علوم شیلاتی کشور.ریس برنامه ریزی و فناوری اطلاعات مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی-گرگان
AUTHOR