تاثیر جایگزینی پودر گوشت به جای آرد ماهی جیره بر تولید محصول و شاخص‌های کبدی و احشائی ماهیان قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : علمی - ترویجی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، مرکز تحصیلات تکمیلی، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

2 دانشیار گروه شیلات و فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد قائم‌شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران، ص.پ: 163

3 گروه شیلات، دانشکده علوم دام و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران

چکیده

دراین پژوهش امکان جایگزینی پودرگوشت با آرد ماهی درجیره ماهی قزل‌آلا رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) بر روی ترکیب شیمیایی لاشه وشاخص‌های کبدی آن مورد مطالعه قرارگرفته است. به همین منظور 4 جیره غذایی بادرصدهای مختلف پودر گوشت (با مقادیر صفر، 33، 66 و 100 درصد) درجایگزینی با آرد ماهی تهیه شد. پس ازتهیه جیره‌ها تعداد 216 عدد بچه ماهی بامیانگین وزن 23/0 ± 58 گرم در 4 تیمار و 3 تکرار به مدت 60 روز مورد پرورش قرار گرفتند. درهر تکرار 18 عدد به طور تصادفی رها سازی گردیدند. نتایج نشان داد که در تجزیه شیمیایی لاشه بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری ازنظر میزان پروتئین مشاهده نشد (P>0.05)، اما اختلاف معنی‌داری در چربی بین تیمار 3 (با 100 درصد پودر گوشت) با سایر تیمارها دیده شد (P<0.05). لاشه ماهیان تیمارهای 3 (با 100% پودر گوشت) و شاهد نیز رطوبت متفاوتی با تیمارهای 1 و 2 (به ترتیب با 33 و 66 درصد پور گوشت) نشان دادند (P<0.05)؛ در حالیکه مقادیر خاکستر تمامی تیمارها با یکدیگر متفاوت بود (P<0.05). در این میان بالاترین میزان چربی لاشه در تیمار 3 و با 10/0±9/6 درصد به دست آمد (P<0.05). از سوی دیگر، همچنین اختلاف مشخصی بین شاخص‌های کبدی بچه‌ماهیان قزل‌آلا تغذیه شده با جیره‌های مختلف غذایی مشاهده شد؛ به‌طوریکه بین شاخص‌های وزن کبد(g)، نسبت وزن کبد به وزن بدن، نسبت وزن امعاء و احشاء به وزن بدن و همچنین در شاخص چربی کبدی اختلافات معنی‌داری بین تمامی تیمارهای آزمایش مشاهده شد (P<0.05). در این بین بالاترین نسبت وزنی امعاء و احشاء در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 100 درصد پودر گوشت (با 83/13) بدست آمد. در مجموع تیمار 2 حاوی 33 درصد پودر گوشت، نسبت کارآیی پروتئین و شاخص‌های رشد بهتری را نشان داد. شاخص‌های کبدی تیمار مذکور نیز به داده‌های حاصل از تیمار شاهد (تغدیه شده با آرد ماهی) نزدیکتر بودند.

کلیدواژه‌ها