بررسی میزان شیوع استرپتوکوکوزیس در ماهیان قزل آلای رنگین کمان درمزارع پرورشی شرق استان مازندران (حوضه رودخانه هراز )

نوع مقاله : علمی - ترویجی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، صندوق پستی 961، مازندران، ساری

3 اداره کل دامپزشکی استان مازندران

چکیده

استرپتوکوکوزیس یک بیماری عفونی  باکتریایی است که دراکثر  مراکز تکثیر و پرورش ماهیان سردابی ( قزل آلای رنگین کمان) کشور مشاهده شده  است . این بیماری دارای این قابلیت است که به شکل همه گیر مزارع ماهیان سردابی را در اقلیم های مختلف تهدید نماید و خسارتهای اقتصادی زیادی را به صنعت آبزی پروری وارد نماید. این مطالعه باهدف بررسی میزان آلودگی وابتلای گروههای مختلف سنی ماهیان قزل الای رنگین کمان به استرپتوکوکوزیس درمزارع پرورشی شرق استان مازندران (حوضه رودخانه هراز ) در سال 1391 اجرا گردید. با بکارگیری روش نمونه برداری تصادفی ، تعداد 10عدد از مزارع منتخب زیر پوشش پروژه قرار گرفت. نمونه برداری از  تعداد1153 عدد ماهی، در یک بازه زمانی یک ساله وبا تناوب ماهیانه به انجام رسید .به منظور جداسازی ، شناسایی و تشخیص بیماری ضمن بررسی علائم ظاهری ومشاهدات کلینیکی از آزمون های بیوشیمیایی استفاده شد. باکتری استرپتوکوک جدا سازی شده بر اساس تست های بیوشیمیایی استرپتوکوکوس یوبریس (Streptococcus uberis) شناسایی گردید. طی این تحقیق مشخص شد که 8 عدد از 173عدد بچه ماهی دارای علائم بیماری ( 4/6درصد ) و 2 عدد از 307 عدد بچه ماهی فاقد علائم بیماری (0/7درصد) ،  آلوده به باکتری استرپتوکوک بودند و همچنین 21 عدد از 235 عدد ماهی (8/9 درصد) پرواری دارای علائم بیماری و  5 عدد از 483 عدد ماهی پرواری فاقد علائم بیماری (1 درصد) ، آلوده به باکتری استرپتوکوک بودند.

کلیدواژه‌ها