بیوسیلاژ، رویکردی نوین در افزایش کیفیت جیره غذایی آبزیان

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

2 مسئول بخش آبزی پروری

3 کارشنارس ارشد پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

چکیده

در سال 1398حدود 182 هزار تن ماهی قزل آلا در کشور تولید شد که  20 درصد (معادل 36/5 هزار تن) از تولید مذکور در کارخانجات فرآوری کشور مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به میانگبن 27 درصد زائدات برای هر ماهی ، برآورد سالانه زائدات تولیدی تا 10 هزار تن بوده ­است. اگر دور ریز ناشی از فرآوری به ازای هر کیلوگرم، 162 هزار ریال برآورد گردد، سالانه حدود 1620 میلیارد ریال دور ریخته می­شود. یکی از روش ­های مناسب جهت بهره ­برداری از زائدات، تولید سیلاژ با استفاده از روش­ های شیمیایی و بیولوژیک می­باشد. مطالعات انجام گرفته در پژوهشکده اکولوژی دریای خزر نشان داد که به ازای هر 5 تا 5/5  کیلوگرم زائدات، یک کیلوگرم بیوسیلاژ خشک تولید می­شود. درصد پروتئین در بیوسیلاژ تولید شده (بیش از 60 %) از آرد ماهی (60-57 %) بیشتر بوده و قابلیت هضم آن (بیش از 89 %) نیز بیشتر از آرد ماهی(67/72%) می باشد. همچنین در بررسی پارامترهای میکروبی و شیمیایی مولد فساد، مشخص گردید که فاکتورهای مذکور در دامنه استاندارد قرار داشته ­است. قیمت نهایی بیوسیلاژ تولید شده با محاسبه قیمت مواد اولیه 200 هزار ریال بوده که قیمت آرد ماهی کیلکا، 1/75 برابر و قیمت آرد ماهی جنوب، 1/35 برابر بیوسیلاژ خواهد بود. با توجه به مطالعات فوق میتوان ادعا نمود که بیوسیلاژ تولیدشده تقریبا معادل (و حتی مطلوب­تر) از سایر مواد مصرفی جهت تغذیه آبزیان بوده و می­توان از این محصول، بعنوان منبع مناسب پروتئین جایگزین آرد ماهی، در فرمولاسیون جیره آبزیان استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها