ترویج مصرف فرآورده خشک طعم‌دار تهیه شده به روش صنعتی از کیلکای معمولی دریای خزر(Clupeonella cultriventris)

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی - بخش فرآوری

2 باز نشسته پژوهشکده آبزی پروری آب های داحلی

چکیده

فرآورده خشک طعم ­دار ماهی کیلکا به شکل تنقلات غذایی مصرف می­شود و در مقایسه با تنقلات موجود از ارزش غذایی بالاتری برخوردار می­باشد. خشک کردن یکی از روش­ های تولید فرآورده آماده مصرف از ماهیان ریز اندام و ارزان قیمت است که در شرایط عادی به دلیل بو و طعم و مزه نامناسب استقبال چندانی از آن­ها توسط مصرف­ کنندگان به عمل نمی­ آید. همچنین در این روش ترکیبات طعم دهنده طبیعی مانند سرکه خوراکی و سایر انواع طعم دهنده­ های گیاهی به کار می­روند. خشک کردن به عنوان قدیمی­ ترین روش عمل آوری ماهی شناخته شده است، و روشی برای جلوگیری از فساد ماهی، ضرر و زیان اقتصادی و کاهش کیفیت بعد از جمود نعشی است. همچنین مزایایی مانند تولید محصول در زمان کوتاه، تهیه پروتئین ارزان، افزایش زمان ماندگاری و کیفیت ماهی، حمل و نقل آسان، قابل اجرا توسط صیادان، کاربرد در شرایط آب و هوایی مناسب و عمل­ آوری آسان را به همراه دارد. خشک کردن در برابر نور آفتاب روش رایج تهیه فرآورده خشک به شمار می­رود، که معایبی را مانند صرف زمان، حمله حشرات، آلودگی ثانویه و کاهش ایمنی به دنبال دارد. همچنین در تمام طول سال قابل اجرا نیست. در مطالعه حاضر تهیه فرآورده خشک از مراحل متعددی شامل نمک سود کردن، طعم­دار کردن، خشک کردن طی ۲۴ ساعت در دمای ۸۰ درجه سلسیوس و بسته ­بندی تشکیل شده است. این مقاله به بررسی فرآورده خشک تهیه شده به روش صنعتی از ماهی کیلکا، روش­های خشک کردن و مشکلات ناشی از آن­ها، اهمیت فرآورده خشک و دستورالعمل تهیه آن می­پردازد.

کلیدواژه‌ها