کاربرد فناوری انجماد در صنعت فرآوری آبزیان

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

چکیده

انجماد یکی از روش های مهم و اجتناب ناپذیر نگهداری مواد غذایی با منشا آبزیان است. امروزه انواع یخچال و تونل های انجماد در دسترس هستند که به حفظ کیفیت این مواد غذائی تا مرحله رساندن به دست مصرف کننده کمک می کنند. سالانه بین 120 تا 150 هزار تن فرآورده های شیلاتی بصورت منجمد به کشورهای چین، روسیه، ترکیه، امارات، عراق و قطر صادر می شود. انجماد سرعت رشد میکروب‌ها را کاهش داده و در برخی از گونه ها متوقف می کند و در نتیجه مدت زمان نگهداری محصولات شیلاتی افزایش می دهد. سرعت انجماد متأثراز تجهیزات انجماد و خصوصیات محصول نظیرنقطه انجماد گوشت ماهی می باشد. اگرچه آب در  صفر درجه سانتی گراد منجمد می‌شود، اما مواد غذایی بدلیل وجود ترکیبات آلی و معدنی موجود در گوشت آبزیان دمای انجمادی پایین تری دارند بنابراین برای نگهداری طولانی مدت فرآورده های شیلاتی باید بیش از 70 تا 80 درصد اب موجود در فرآورده های شیلاتی منجمد گردد که لازمه این کار استفاده از سیستم انجماد سریع با دمای بالای 30- تا40- درجه سانتی گراد می باشد. استفاده از سیستم های انجمادی که کیفیت محصولات را به بهترین شکل ممکن حفظ و به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه باشد برای صنایع شیلاتی بسیار ضروری می باشد.

کلیدواژه‌ها